Over
Shanna
Chatterjee

Shanna Chatterjee studeerde in 2010 af aan de ArtEZ Academie voor Theater. Ze is werkzaam als regisseur, schrijver, theaterdocent, vertaler en (stem)actrice.

Foto: Vera Duivenvoorden

Foto: Vera Duivenvoorden

Werk Ervaring

Shanna Chatterjee werkt als schrijver, regisseur en (stem)actrice. Voor Theater Gnaffel bewerkte en regisseerde “Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt” adhv het gelijknamige boek van Guus Kuijer en “Het Stoere Prinsesje” nav het verhaal van Louis van Beek. Voor jeugdtheatergezelschap Theater WEI schreef ze o.a. “Vlinder, een meisje zonder naam” en “De Jongens”. De tekst van “Vlinder, een meisje zonder naam” kreeg in 2014 een eervolle vermelding van de Duits-Nederlandse Kaas&Kappes Autorenwettbewerb. “De Jongens” staat sinds 2016 met veel succes op het repertoire van het ‘Theaterhaus Ensemble‘ in Frankfurt. Shanna deed regie-assistenties bij Ad de Bont (De Toneelmakerij) en Leon van der Sanden (KO Theaterprodcuties). Ze heeft als actrice in voorstellingen gespeeld onder regie van o.a. Daniel van Klaveren, Onny Huisink , Henk de Reus en Louis van Beek.

Cultuur in Actie, in gesprek met Tooske Ragas

Foto: Andy Doornein

Bij de Nederlandse Musicalschool is Shanna werkzaam als schrijver, regisseur en docent. Ieder jaar schrijft ze, samen met componist André Pouwer, nieuwe muziektheatervoorstellingen, waarin zowel honderden kinderen en jongeren als professionele acteurs spelen. Voor de hoofdrollen van deze producties selecteert Shanna getalenteerde leerlingen van de school en regisseert zij hen samen met de professionele acteurs. Ze geeft de topleerlingen van de school les op gebied van toneel, mentaliteit en persoonlijke ontwikkeling. De docenten van de school geeft zij workshops in vakdidactiek, pedagogiek en onderwijskunde.

Naast haar werk als schrijfster, regisseuse en docente is Shanna sinds haar 10e werkzaam in de nasynchronisatie. Ze vertaalt voor en geeft haar stem aan diverse animatiefilms van o.a. Disney Channel, Nickelodeon, Zappelin, Netflix en Cartoon Network.

Ook zit Shanna in het bestuur van stichting Bekende Belvrienden.
Deze stichting organiseert eenmaal per jaar een weekend waarin kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, kunnen bellen met hun favoriete tekenfilmfiguur.

Shanna werd in 1987 geboren in Purmerend. Als kind speelde zij in verschillende producties van het Nederlands Kinder Theater en zong ze met Michael Jackson tijdens zijn HISTORY YOUR in de Amsterdam Arena. Ze werd geselecteerd bij De Nederlandse Opera om te spelen in de opera “Carmen” van Georges Bizet, speelde en zong in “KlapKlips” van de VPRO, en speelde als tiener in meerdere producties van Toneelgroep Amsterdam jr.

Foto: Margot Scheerder